torsdag 9 augusti 2012

Himmel och helvete - Terese Cristiansson



Himmel och helvete - Mord i Knutby av Terese Cristiansson (2004) är utgiven av Månpocket 2005 (ISBN 9170012490).




Vad hände egentligen i Knutby? Vad var det som gjorde att en ung kvinna mördade en annan ung kvinna och försökte mörda en ung man? Vad drev henne? Vem är egentligen den skyldige - barnflickan Sara som höll i mordvapnet, Helge Fossmo eller kanske församlingen?

Terese Cristiansson är reporter på expressen och har skrivit en repotagebok om ett av de mest uppmärksammade fallen Sverige haft. Det skrevs spaltmeter i tidningarna om mordet, om barnflickan, pastorn och Kristi brud. Boken går bakom rubrikerna och försöker ta reda på vilka människorna var och är.
För att söka svaren besökte Terese Cristiansson församlingen och deltig i en av deras kurser. Hon beskriver sina tankar under tiden och det är riktigt intressant att följa hur hon förändrar sin syn på församlingen och på det budskap de vill få ut.

Överlag ges en nyanserad bild av de olika inblandade parterna. Alla får komma till tals även om alla inte tar den "chansen" och det är långa stycken ur intervjuer. Fakta kring vilka telefonnummer Helge Fossmo hade blandas med funderingar kring psykologin bakom agerandet.

Det ges en hyfsat tydlig bild - bättre går nog inte att få eftersom det trots allt handlar om ett brott där flera av de inblandade antingen inte vill eller kan ge korrekta fakta - av vad som hände den där natten. Vissa stycken är dramatiserade, författaren kan omöjligt veta vissa saker som hur folk tänker i vissa specifika stunder.

Terese Cristiansson förhåller sig kritisk och ifrågasätter hur det är möjligt att en församling kan tro på vad en man står och skriker i predikstolen. Det kritiska tänkandet och ifrågasättandet verkar nämligen i många fall helt lyst med sin frånvaro. En kvinna som sitter i en gift mans rum hela nätterna för att han rids av demoner månad ut och månad in borde ha varit en källa till frågor. Det är många saker i Knutby som borde ha ifrågasatts - särskilt när man ser det utifrån, i efterhand.

Hade jag sett en film med alla de ingredienser som finns i boken om Knutby hade jag skakat på huvudet och tyckt den var för osannolik. Änglar, demoner som drivs ut med hjälp av sex, en man som lyckas bolla runt med fru och TVÅ älskarinnor varav en av dem bor i samma hus som hans övriga familj... Sms-meddelanden från Gud om att någon måste dö. Helt sanslöst som sagt men det verkar onekligen som att verkligheten här överträffat dikten.

En intressant bok som sammanfattar det mesta kring mordet Knutby.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar