Springa för livet är skriven av Bengt-Åke Cras (2000) och utgiven av Rabén & Sjögren (ISBN 9789129647150)
2006 kom den ut i ny upplaga med ett annat omslag - jag gissar att det var i samband med att uppföljaren Vi vet var du bor gavs ut.
Det här är återigen en bok jag köpt när biblioteket gallrat och jag trodde först det var en helt annan bok som jag läst när jag var yngre. Insåg när jag kom hem att så inte var fallet men är inte besviken.
Vi får följa 15-åriga Pernilla Olsson under en tuff vecka. Hon slår en skolväska i ansiktet på en kille i klassen när hon tröttnat på hans ständiga trakasserier och blir anmäld för misshandel. Strax efter att hon sett sin pappa komma tvåa i en stor löptävling och till på köpet slå Europarekordet får hon besked om att han dött i en bilolycka. Pernillas mamma klarar inte av att hantera sorgen utan lägger in sig på sjukhus. I sin jakt på pengar till mat hittar Pernilla åtskilliga obetalda räkningar och inser att de håller på att bli vräkta. Mitt i alltihop kommer pappas bäste vän, Patrick van der Geeters upp och försöker övertala Pernilla att börja tävla i löpning.
Bengt-Åke Cras idrottsböcker är alltid spännande och har ett högt tempo. Han skriver initierat om tävlingar och träningar - i den här boken möter vi såväl Maria Akraka som Malin Ewerlöf och Maria Mutola under en tävling.
Pernilla är en så kallad strulig unge. Hennes föräldrar var unga när de fick henne - femton och sjutton år - och hennes föräldrars förhållande till sina egna föräldrar är ansträngt. Pernilla har svårt för att sitta still i skolan och är allt som oftast inblandad i bråk. När hon blir anklagad för misshandel är det få som tror på hennes version trots att hela klassen var vittne till händelsen.
Skildringen av hur Pernillas mamma helt enkelt ger upp och låter Pernilla klara sig själv är sådant man helst inte vill tro händer men tyvärr vet att det gör. Likaså beskrivningarna av hur skolan och lärarna agerar när det är stökigt och rörigt i klassrummen. Alla lärare är tack och lov inte lika flata som Pernillas men visst finns det de som hellre stänger öronen när killarna skriker "Hora!" efter tjejerna än tar fighten.
Pernilla är väldigt självständig och lyckas både få fram bevis som hjälper henne i misshandelsåtalet och ringa runt för att stoppa vräkningen samtidigt som hon springer, umgås med sin bästis och med Patrick van der Geeters.
Vardagsrealism blandas med mer spänningsliknande inslag och emellanåt blir det lite för mycket på en gång med bästisens muslimska styvpappa som hotat dottern så hon nu har skyddad identitet, andra styvpappor som misshandlar och tafsar och poliser som inte heller kan hålla ögonen i styr. Många av karlarna är riktiga svin och även om det mesta trots allt har betydelse för berättelsen skyndas det förbi lite för fort. Det spretar också lite när även en kärlekshistoria ska in via tillbakablickar.
Lite lider boken av "Offersyndromet". Ingenting är någons fel för alla är ett offer. Alla har haft en taskig barndom så därför är heller inte någon riktigt ansvarig för sina handlingar. Det är ju synd om dem. Bortsett från det är det en riktigt bra ungdomsbok. Mycket ordnar upp sig i slutet men långt ifrån allt. Det är fortfarande mycket som är öppet - hur ska det gå med Pernilla och hennes mamma, får de bo kvar? Hur blir det med begravningen? Hur kommer skolan agera? Jag gillar öppna slut och det ger definitivt mersmak för att läsa uppföljaren.
Det här är en bok jag hade kunnat läsa i mellanstadiet men förmodligen haft mer behållning av i högstadiet. Den fungerar fortfarande på gymnasiet tack vare ämnet - och tja, jag som vuxen gillar den ju.