söndag 12 augusti 2012

Springa för livet - Bengt-Åke Cras


Springa för livet är skriven av Bengt-Åke Cras (2000) och utgiven av Rabén & Sjögren (ISBN 9789129647150)
2006 kom den ut i ny upplaga med ett annat omslag - jag gissar att det var i samband med att uppföljaren Vi vet var du bor gavs ut.




Det här är återigen en bok jag köpt när biblioteket gallrat och jag trodde först det var en helt annan bok som jag läst när jag var yngre. Insåg när jag kom hem att så inte var fallet men är inte besviken.

Vi får följa 15-åriga Pernilla Olsson under en tuff vecka. Hon slår en skolväska i ansiktet på en kille i klassen när hon tröttnat på hans ständiga trakasserier och blir anmäld för misshandel. Strax efter att hon sett sin pappa komma tvåa i en stor löptävling och till på köpet slå Europarekordet får hon besked om att han dött i en bilolycka. Pernillas mamma klarar inte av att hantera sorgen utan lägger in sig på sjukhus. I sin jakt på pengar till mat hittar Pernilla åtskilliga obetalda räkningar och inser att de håller på att bli vräkta. Mitt i alltihop kommer pappas bäste vän, Patrick van der Geeters upp och försöker övertala Pernilla att börja tävla i löpning.

Bengt-Åke Cras idrottsböcker är alltid spännande och har ett högt tempo. Han skriver initierat om tävlingar och träningar - i den här boken möter vi såväl Maria Akraka som Malin Ewerlöf och Maria Mutola under en tävling.

Pernilla är en så kallad strulig unge. Hennes föräldrar var unga när de fick henne - femton och sjutton år - och hennes föräldrars förhållande till sina egna föräldrar är ansträngt. Pernilla har svårt för att sitta still i skolan och är allt som oftast inblandad i bråk. När hon blir anklagad för misshandel är det få som tror på hennes version trots att hela klassen var vittne till händelsen.

Skildringen av hur Pernillas mamma helt enkelt ger upp och låter Pernilla klara sig själv är sådant man helst inte vill tro händer men tyvärr vet att det gör. Likaså beskrivningarna av hur skolan och lärarna agerar när det är stökigt och rörigt i klassrummen. Alla lärare är tack och lov inte lika flata som Pernillas men visst finns det de som hellre stänger öronen när killarna skriker "Hora!" efter tjejerna än tar fighten.

Pernilla är väldigt självständig och lyckas både få fram bevis som hjälper henne i misshandelsåtalet och ringa runt för att stoppa vräkningen samtidigt som hon springer, umgås med sin bästis och med Patrick van der Geeters.
Vardagsrealism blandas med mer spänningsliknande inslag och emellanåt blir det lite för mycket på en gång med bästisens muslimska styvpappa som hotat dottern så hon nu har skyddad identitet, andra styvpappor som misshandlar och tafsar och poliser som inte heller kan hålla ögonen i styr. Många av karlarna är riktiga svin och även om det mesta trots allt har betydelse för berättelsen skyndas det förbi lite för fort. Det spretar också lite när även en kärlekshistoria ska in via tillbakablickar.

Lite lider boken av "Offersyndromet". Ingenting är någons fel för alla är ett offer. Alla har haft en taskig barndom så därför är heller inte någon riktigt ansvarig för sina handlingar. Det är ju synd om dem. Bortsett från det är det en riktigt bra ungdomsbok. Mycket ordnar upp sig i slutet men långt ifrån allt. Det är fortfarande mycket som är öppet - hur ska det gå med Pernilla och hennes mamma, får de bo kvar? Hur blir det med begravningen? Hur kommer skolan agera? Jag gillar öppna slut och det ger definitivt mersmak för att läsa uppföljaren.

Det här är en bok jag hade kunnat läsa i mellanstadiet men förmodligen haft mer behållning av i högstadiet. Den fungerar fortfarande på gymnasiet tack vare ämnet - och tja, jag som vuxen gillar den ju.





fredag 10 augusti 2012

Jag tror jag älskar dig - Allison Pearson



Jag tror jag älskar dig av Allison Pearson (Originaltitel: I think I love you 2010) är utgiven av Printz Publishing 2011. (ISBN 978-91-979067-1-5) Lite intressant att det är en av grundarna till förlaget, Pia Printz, som översatt boken.



Petra är en vanlig kvinna som bor i London med sin dotter och sin man. Den dag hennes mamma dör får hon veta att hennes man träffat en ny, yngre kvinna. När Petra går igenom sin mammas garderob hittar hon ett brev i en kartong. I brevet står att läsa att Petra vunnit en träff med David Cassidy, sin stora idol - problemet är bara att det var när hon var tretton år...

En arg Petra bestämmer sig för att det är dags att hämta priset - hon ska träffa David Cassidy!

Boken växlar mellan -70-talets Wales då Petra växte upp och nutid där man får följa Petras väg mot att få möta David Cassidy. Det som hände då, under den stora Cassidy-febern vävs samman med vuxna Petras tankar och känslor. Så händelser i det förflutna påverkar även i nuet.

Alla som någon gång haft en riktig tonårsförälskelse i en idol vet precis hur Petra och hennes närmaste vänner känner sig. Rummen som är tapetserade av affischer - favoriten som får en puss varje kväll - tidningarna som läses tills de går sönder, all information som sugs in, hur trivial den än kan verka vara... Att då, som Petra, få veta att de älskade och avhållna personliga breven i favorittidningen inte alls är skrivna av idolen utan av en man som sitter och hittar på... Jag kan utan problem föreställa mig hur sviken och lurad hon känner sig.

Jag hade aldrig någon riktig sån där idoldyrkan - jag var en hästtjej - men jag försökte febrilt intala mig själv att jag älskade NKOTB över allting annat. Det gick inte så bra, jag hade inte rätta intresset vilket gjorde att jag aldrig lärde mig de där viktiga, små detaljerna. Petra och hennes bästis Sharon kan allt om David Cassidy och när tidningen utlyser en tävling - den ultimata David Cassidy-tävlingen - där priset är att få träffa Cassidy är det helt givet att de ska vara med och lika givet att de har svaren på alla frågor. De har sparat varenda tidning, de har klippböcker och de har sin brinnande kärlek som gör att de minns precis allting om David.

Beskrivningen av hur de tar sig iväg från sin lilla hemstad i Wales för att gå på David Cassidys konsert är fantastiskt väl skriven. Allt från smygandet inför föräldrar som aldrig skulle förstå till paniken och skräcken under konserten när folk blir klämda av andra småflickor som bara vill komma liiiite närmare, för om de bara kommer liiiite närmare så kommer David Cassidy upptäcka just dem och de kommer leva lyckliga i alla sina dagar...

Den trettonåriga Petra är trovärdig. Känslorna av att vilja bli accepterad i gänget och hur man då gör nästan vad som helst för alfahonan - till och med sviker bästisen? - tror jag många känner igen sig i. Du valde de vänner du ville ha därför att du hoppades att du skulle kunna bli som dem och inte som du. För att förbättra din image gjorde du dig själv mer korkad och mindre snäll. Alltmedan månaderna gick började kohandeln för att höra till kännas lite tung. Att du måste stänga av en viktig del av dig själv, bara för att du skulle få följa med på en shoppingtur till stan, inte behöva sitta ensam på lunchen eller för att ha någon att promenera hem med. Nu, mitt bland vänner var du oftare ensammare än du varit innan. Hierarkin hos tjejer var så mycket mer brutal än den hos killar. Killarna slogs om att vinna ute på planen, och därefter duschade de bort ilskan. Tjejerna spelade fulare. För tjejer var det aldrig bara ett spel. (s. 158)
Även den vuxna Petra är tecknad så att jag tror på henne fast min stora favorit är den vuxne Sharon, Petras kompis.

Så här i efterhand inser jag att jag helt förträngt de sidor där man får följa Bill - mannen som skriver de "personliga" breven från David Cassidy - i nutid. Det är inte ett gott betyg och hela den biten hade också kunnat strykas. Den tar mest fokus från berättelsen om Petra och även om man hela tiden förstår var det ska leta så irriterar det.


Andra småsaker som stör är tempusbyten och byte av perspektiv och stundtals blir alla byten mellan trettonåriga Petra, vuxna Petra, unge Bill och vuxne Bill jobbiga. Bortsett från det är det en trevlig feelgood-bok, lite i chic-lit-genren och jag tycker att greppet med intervjun med David Cassidy i slutet är roligt - jag funderar fortfarande på hur mycket i boken som är Allison Pearson egna upplevelser.






torsdag 9 augusti 2012

Himmel och helvete - Terese Cristiansson



Himmel och helvete - Mord i Knutby av Terese Cristiansson (2004) är utgiven av Månpocket 2005 (ISBN 9170012490).




Vad hände egentligen i Knutby? Vad var det som gjorde att en ung kvinna mördade en annan ung kvinna och försökte mörda en ung man? Vad drev henne? Vem är egentligen den skyldige - barnflickan Sara som höll i mordvapnet, Helge Fossmo eller kanske församlingen?

Terese Cristiansson är reporter på expressen och har skrivit en repotagebok om ett av de mest uppmärksammade fallen Sverige haft. Det skrevs spaltmeter i tidningarna om mordet, om barnflickan, pastorn och Kristi brud. Boken går bakom rubrikerna och försöker ta reda på vilka människorna var och är.
För att söka svaren besökte Terese Cristiansson församlingen och deltig i en av deras kurser. Hon beskriver sina tankar under tiden och det är riktigt intressant att följa hur hon förändrar sin syn på församlingen och på det budskap de vill få ut.

Överlag ges en nyanserad bild av de olika inblandade parterna. Alla får komma till tals även om alla inte tar den "chansen" och det är långa stycken ur intervjuer. Fakta kring vilka telefonnummer Helge Fossmo hade blandas med funderingar kring psykologin bakom agerandet.

Det ges en hyfsat tydlig bild - bättre går nog inte att få eftersom det trots allt handlar om ett brott där flera av de inblandade antingen inte vill eller kan ge korrekta fakta - av vad som hände den där natten. Vissa stycken är dramatiserade, författaren kan omöjligt veta vissa saker som hur folk tänker i vissa specifika stunder.

Terese Cristiansson förhåller sig kritisk och ifrågasätter hur det är möjligt att en församling kan tro på vad en man står och skriker i predikstolen. Det kritiska tänkandet och ifrågasättandet verkar nämligen i många fall helt lyst med sin frånvaro. En kvinna som sitter i en gift mans rum hela nätterna för att han rids av demoner månad ut och månad in borde ha varit en källa till frågor. Det är många saker i Knutby som borde ha ifrågasatts - särskilt när man ser det utifrån, i efterhand.

Hade jag sett en film med alla de ingredienser som finns i boken om Knutby hade jag skakat på huvudet och tyckt den var för osannolik. Änglar, demoner som drivs ut med hjälp av sex, en man som lyckas bolla runt med fru och TVÅ älskarinnor varav en av dem bor i samma hus som hans övriga familj... Sms-meddelanden från Gud om att någon måste dö. Helt sanslöst som sagt men det verkar onekligen som att verkligheten här överträffat dikten.

En intressant bok som sammanfattar det mesta kring mordet Knutby.






onsdag 8 augusti 2012

Förlorad ängel - Becca Fitzpatrick




Förlorad ängel av Becca Fitzpatrick (Crescendo 2010) är utgiven som pocket på Ponto pocket 2012, (ISBN 9789174750782) och är del två i en serie om hittills tre böcker.



Nora är en tonårstjej som är tillsammans med Patch. Patch är dessutom hennes skyddsängel. Noras pappa dog under mystiska omständigheter för lite över ett år sedan och hon försöker ta reda på hur men Patch verkar försöka stoppa henne. Förhållandet mellan Nora och Patch gnisslar och det blir ännu värre när Patch börjar umgås med Noras värsta fiende, Marcie Millar.

Böckerna om Nora har fått lysande omdömen på bloggar och i tidningar och ska tydligen bli film. Någon på Wikipedia spår att böckerna och filmerna kommer bli lika kända som Harry Potter och Twilight-sagan. Det tror inte jag.

Återigen läser jag del två i en serie bara för att jag läst del ett. Dumma jag.

Dels är boken ett sammelsurium av religiösa och mytiska figurer, dels en bok om struliga tonåringar och ingen av delarna skildras särskilt bra eller trovärdigt. Alla änglar - fallna-, ärke-, skydds- och Gud vet vad mer (sic!) och nefilim - odödliga människor med ängelblod i sig (eller ja, alla är inte odödliga, det beror på hur utspätt blodet är), onda och goda... Jag blir trött i huvudet! Jaget i boken, Nora, är dessutom så sanslöst korkad och jobbig att jag upptäcker att jag sitter och himlar med ögonen när jag läser. Jag vet att kärleken är jobbig och att man inte vet in eller ut, att man kastas hit och dit som i en bergochdal-bana men när Nora bråkar med Patch och bryter med honom vill jag bara skrika för det känns så otroligt krystat.

Tjafset mellan Nora och Marcia känns lika krystat - jag klurar inte riktigt ut vad det är som gör Nora så upprörd hela tiden. Vissa saker hon gör upplever jag också som saker som borde ha försvunnit när boken redigerades för det för inte storyn framåt utan krånglar bara till den.

Ja, tonåren är känsliga och småsaker kan bli superstora men jag tycker att Becca Fitzpatricks försök att skriva ut ett tonårsperspektiv misslyckas.

Invändningen kan vara att jag är helt fel målgrupp. Jag är en 33-åriga mamma - ska jag verkligen läsa SF-böcker om tonåringar som är kära i mytiska personer? Ja, för det finns toppenböcker i genren. Jag gillar Twillight och True Blood kan vara riktigt underhållande för att nämna två exempel. Harry Potter tycker jag otroligt mycket om (även om den är lite tråkig att läsa högt - alla böcker - två gånger på raken bara för att barn nummer två råkar vara stor nog just när barn nummer ett är klar med bok sju...). Rent generellt gillar jag SF-böcker och läser väldigt mycket YA. Jag tror säkert Förlorad ängel har sin publik. Uppenbarligen har den det eftersom åtminstone bok ett, Fallen ängel toppar listor runt omkring - och grundstoryn är det inget fel på. Fallen ängel vill bli återupptagen bland de vanliga änglarna, måste utföra ett uppdrag på jorden, blir involverad med mänsklig tjej, kärlek uppstår, änglarna blir förbannade men allting ordnar sig är en helt ok story. Det är klyschorna som stör. En tonårstjej måste vara känslosam och göra slut vid misstanke om att pojkvännen umgås med någon annan. Den fantastiske pojkvännen måste vara mystisk och ogillas av mamma. Bästa kompisen måste vara galen, fnittrig och gå med på vad som helst. Pojkvännen måste göra konstiga saker utan att förklara dem.




Första boken var ok men i jämförelse med bok två var den fantastisk... Så ska det inte vara. Det är alltid svårt att skriva bok nummer två men som jag förstår det var den redan planerad när Fallen ängel gavs ut. Det känns som att Becca Fitzpatrick har på tok för många uppslag och inte kan sortera bland dem.

tisdag 7 augusti 2012

Dödskänd - Ben Elton


Dödskänd (ISBN 9789170010811) av Ben Elton heter i original Dead Famous och gavs först ut 2001. Den finns som pocket men jag köpte mitt ex på bibliotekets utförsäljning av gallrade böcker. Ben Elton har skrivit flera andra böcker där Popcorn förmodligen är den största i Sverige. Förutom böcker har han skrivit en del pjäser. Före den här boken hade jag inte kunnat säga vem han var men inser att han faktiskt är ganska stor.



i Dödskänd är tio människor instängda i ett hus, blir filmade hela dagarna (och nätterna) och gör korkade saker. En dag blir en av dem mördad - inför alla kameror. Ändå vet ingen vem som gjorde det.

Japp, det är en stor drift med Big Brother. En snygg sådan ska sägas - allting finns där; de mediakåta människorna som kliver in i huset och "vill vara en förebild" eller ser "äventyret" som ett "socialt experiment" som ska "utmana mig själv", fyllan, de vinklade sändningarna, publiken som älskar de som alla deltagare hatar - för det är bra TV! - och ägaren som vill ha mer, mer mer!

Det är upplagt precis som en deckare - och vi får givetvis vår egen kommissarie också. En äldre man som hatar dokusåpor. Eller fel, eftersom han aldrig tittat på någon hatar han dem inte men han föraktar alla som tittar, liksom han föraktar de som deltar, publiken, homosexuella... Han är så torr, så tråkig, så inskränkt - en helt perfekt parodi på varenda deckare som visats på TV. Han har också sina sidekicks - som givetvis är hans raka motsatser. Eller är de det..?

Alla deltagarna är grova stereotyper - precis som de som väljs ut till dokusåpor är. De är utvalda för att skapa intriger och konflikter - och helst en massa sex. Vi har skådisen, läkaren, hippien, den lesbiske... Hela paletten är fylld och allihop vill de jobba med media och ser programmet som ett steg i den riktningen.

Ben Elton driver inte bara med deltagarna, han gör också en djupdykning in i kameramännens värld och inte minst i producentens och ägarens värld. Peeping Tom - bolaget som skapat Housearrest som programmet heter - är ute efter bra TV och höga tittarsiffror. Om inte deltagarna själva klarar av att skapa detta så hjälper man gärna till med lite alkohol och uppdrag som puttar dem i rätt riktning. Visst känns det igen?

Är boken då bara en parodi - ett skämt? Absolut inte. Det är en riktigt underhållande deckare med flera vändningar och jag gissade inte rätt mördare förrän i slutet. Jag gissade på flera, ändrade mig, bytte tillbaka och i slutet kändes det som om jag borde fattat från början - precis så vill jag att en deckare ska vara upplagd.
Karaktärerna är visserligen stereotyper men de växer. Jag får sympatier för vissa och antipatier för andra - Ben Elton gör precis som Peeping Tom och beskriver bara det han för tillfället vill att läsaren ska veta.



Boken verkar vara slut på nätet på och förlaget men finns gissningsvis i en del affärer fortfarande och helt klart på andrahandsmarknaden. Själv ska jag skaffa mig Ben Eltons bok Popcorn för att se om jag gillar den också.

lördag 4 augusti 2012

Dömd efter utseende - åttaåringen gissar böcker!

Jag läste en blogg där skribenten lät sin dotter gissa vad böcker - i första hand klassiker - handlade om genom att titta på dem. Jag tyckte att det var så roligt att jag bestämde mig för att låta mina barn göra samma sak. Det här är sonen, åtta år, som gissar. Sonen läser ganska mycket själv, just nu Harry Potter på egen hand och vi läser Sagan om Ringen som kvällssaga.

Han fick välja de flesta böcker själv och det är bara ur bokhyllorna med inbundna böcker. Vissa tog han för att tyckte titeln var spännande så det blev en blandat kompott.

Så småningom ska jag göra samma sak med dottern som är sex.




Breaking dawn - Stephenie Meyer
Den handlar om schack tror jag eftersom det är schackgubbar på bilden. Det är nog en instruktionsbok om schack så man lär sig. Det är bra för dig mamma för jag vinner ju alltid!
Serien heter Twilight men jag vet inte vad det betyder. Det finns ett skepp i Star Wars som heter Twilight men boken handlar inte om Star Wars. Den ser jättebra ut.



Borta med vinden - Margaret Mitchell
Den handlar om äventyr. De går runt, som i Tintin! De går runt i bergstrakter och hjälper kungen och polisen och jagar skurkar. Jag vet inte varför, jag tror bara det. Eller så flyger de iväg med vinden till ett land ingen har sett.





Knackarna - Stephen King
Den handlar om spöken som knackar. De knackar på dörrarna så folk blir jätterädda! Jag skulle vilja läsa den. Sen. Inte nu. Fast jag fattar inte varför det är en massa burkar på bilden. Folk kanske kastar brukarna på spökena.





Svärdet i stenen - TH White
Det är ett svärd i en sten och jag har sett filmen! Det är en pojke som vill dra ut svärdet och så kommer det en trollkarl och hjälper honom. Den är väldigt, väldigt bra bok. Boken är säkert bättre än filmen för man får veta vad som verkligen hände.





Myladys son - Alexandre Dumas
Den handlar om krig. Det ser ut som det. Arbete i gruvor och andra världskriget typ. Sonens pappa blir nog dödad och då ger han sig ut i kriget för att döda den som dödade hans far.





Little women - Louisa May Alcott
De spelar schack! Jag tror att de vill vara bäst. Det är en kille och alla tjejerna vill ha honom så de spelar schack om vem som ska få honom. Jag skulle INTE vilja att någon spelade schack om mig! Fast jag fattar inte varför det är SMÅ kvinnor? De ser helt vanliga ut, fast med gamla kläder.




Den hemliga trädgården - Frances Hodgson Burnett
Hon har gått ut i skogen och hittat ett hus som är obebott men i gott skick och så hittar hon en hund. Sen är hon där nästan hela dagarna. Hon kommer hem till lunch, middag och frukost, annars är hon borta. Hon verkar vara nio eller tio år.




En vampyrs bekännelse - Anne Rice
Den handlar om en vampyr! Det är en vampyr som känner någonting. Att det doftar blod eller något sånt. Han försöker göra alla andra till vampyrer men det är några andra som försöker stoppa honom. Till slut lyckas de. Med en rot kanske för det står eROTiska här.





Kristin Lavransdotter - Sigrid Undset
Det handlar om ett annat land. En tjej som inte har någon man och hon letar efter en och i slutet - Korset - hittar hon en. Hon är glad, hon ser glad ut. Kanske för att hon gift sig. Den är nog ingenting för mig. Kanske senare, när jag är tonåring. Det ser ut som en tonårsbok.






Till jordens medelpunkt - Jules Verne
Till jordens medelpunkt... Det finns ingen bild! Man letar efter forntida skelett och grottor som de levde i förr. Boken ser gammal ut så många har nog läst den. Kanske för att den är bra. Jag vet inte.






Giv oss jorden - Vilhelm Moberg
Den där ser spännande ut! Den handlar om jordens skapelse. Hur vi fick alla vulkaner och jordbävningarna när plattorna flyttade sig och sen städerna och hur människan kom till. Jag kan läsa den tror jag. Jag gillar historia!






Soldat med brutet gevär - Vilhelm Moberg
En soldat och någon har brutit av hans gevär och då vill han ha hämnd. Han vill sätta stopp för kriget och tar den som bröt hans gevär och sätter i fängelse. Soldater är dumma mot fiender men annars är de snälla. Om man har ett brutet gevär... då är man nog inte smart.






I en förvandlad stad - Per Anders Fogelström
Den handlar om Stockholm! Det ser jag. Nej - det är en FÖRVANDLAD stad! Det är typ som Stockholm men den är osynlig för alla som inte är födda i den världen. Vi kan inte se dem och de kan inte se oss. Det är en hittepåbok för det finns inga förtrollade städer!






Markurells i Wadköping - Hjalmar Bergman
Det här är nog premiärministern, Kanske i Sverige - fast vi har ju kung och statsminister.. Kanske är det statsministern. I Irland eller något sånt. Wadköping... Det ligger i Sverige! Det är Sverige! Jag tror han är på ett möte och bestämmer saker med andra länder. Att det ska vara fred och att vi kan ta olja av dem och de kan ta vatten av oss. Och såna saker! Den ser bra ut för man får lära sig lite saker. Man får lära sig om hur man gör när man är statsminister.






Nionde grottan - Jean M. Auel
Om man läser den här tar det nog lång tid! Det är gamla bokstäver för förr skrev man inte så noga som vi gör och det här är slarvigt skrivet.
Det rider runt och är i grottor och sånt och letar efter värdefulla saker. Det här är nog en bok alla vill läsa. Mest mammor. För det mammor som är mest intresserade av böcker. Fast jag är ett undantag. Jag gillar också böcker. Några herrar gillar böcker men mest är det damer. Det är bra att gilla böcker för då får man veta vad som händer runt om i världen och för länge sen. Till exempel medeltiden! Den här boken handlar nog om tiden före medeltiden för det är ganska mycket som hände då och då måste man skriva en tjock bok för att få plats med allting.






Tre noveller - August Strindberg
Handlar om Sveriges förflutna. Hur dinosaurierna dog ut för mycket länge sedan och som forskarna forskat fram. Eller så handlar det om människor som får besök. De bor i ett visst hus, kanske ett hemsökt hus och de hämtar äpplen någonstans.





Kärlek och Krig - John Jakes
Den handlar om kärlek och krig. Det ser man på bilderna för det är krig och kärlek. Det är översten, han som bestämmer över soldaterna som är kär. Han är kär i någon som är fin som drottningen, tycker jag. Det är nog första världskriget för det är ganska gamla gevär på bilden. (Ser floggorna) Nej det är inbördeskrig i Amerika! De slåss mot varandra fast de är från samma land. De ville nog ha mer mark båda två. Båda ville bestämma och då ville de kriga sönder varandra.







Kriget är slut - Morgan Alling
Det är när andra världskriget är slut! Han skriver om det för att han är glad att det är slut och ingen släpper atombomber mer. Han på bilden är Morgan Alling och han var nog doktor i kriget. Alla var glada när kriget var slut för han den där Hitler var faktiskt jättedum! Han var dummare än Voldemort och alla andra faktiskt. Så det var tur att kriget tog slut.

torsdag 2 augusti 2012

Normalt? - David Eberhard


Normalt? Från vansinnesdåd till vardagspsykoser av David Eberhard, utgiven av Pocketförlaget 2012 (ISBN 978-91-86675-48-6).



David Eberhard är psykiatern som lyckas skriva så att vem som helst förstår. Han skriver dessutom ganska provocerande - i boken I trygghetsnarkomanernas land (2006) förklarade han varför han tycker att det är idiotiskt med hjälmtvång när barn under femton år cyklar vilket rörde upp en del känslor.
Hans andra bok heter Ingen tar skit i de lättkränktas land (2009).

Jag är väldigt förtjust i David Eberhards böcker. Jag älskar att han sätter fingret på självklarheter, att han provocerar, ifrågasätter och ibland helt enkelt idiotförklarar. I Normalt? resonerar han kring vad som är sjukt och vad som är friskt, vad som är psykiatrins uppgift och vad som är upp till den enskilde individen och han ger en klar och tydlig bild över olika diagnoser och tillstånd.

En av många intressanta saker som tas upp är den nollvision som regeringen antog 2008. Nollvisionen går "helt enkelt" ut på att ingen ska ta sitt liv. Det låter ju bra. Eller? Går det att uppnå en nollvision överhuvudtaget? Vad innebär nollvisionen? Från 2008 är det obligatoriskt att anmäla självmord som sker i anslutning till vård. Det låter ju också bra. Problemet är att ansvarsfrågan plötsligt blir det primära. Eberhard påpekar att inläggning tenderar att öka självmordsgraden och då tycker man ju att färre borde läggas in, inte fler. Å andra sidan så är det så att om någon som sökt hjälp begår självmord så är psykiatrin ansvarig. Med andra ord lägger man in folk för att kunna hålla koll på dem - mot bättre vetande! Istället för att fokusera på att antalet självmord minskat med nästan hälften och att psykiatrin gjort enorma framsteg - de mediciner som ges vid egentlig depression räddar liv! - så kommer en massa politiskt tyckande in i det hela och faktiskt ställer till det. Lita på professionen!

Något annat kontroversiellt som Eberhard tar upp är alla diagnoser som man använder för att sätta etiketter på folk. Han skriver "Antalet diagnoser förökar sig historiskt genom delning och så kommer ske tills man på allvar inför diagnoser som är kopplade till orsak istället för ansamling av olika symtom. (s. 261) Han kritiserar diagnosmanualen DSM IV som använda idag där man fokuserar på just symptom vilket gör att patienter kan få en väldig massa diagnoer - istället för att titta på vad som orsakar alla dessa symptom. "En patient får fem olika diagnoser samtidigt. Sutsatsen blir att syndromen tappar i värde. Om en patient samtidigt uppfyller kriterier för adhd, schizofreni och bipolär sjuk som samt dessutom missbrukar amfetamin bör man ställa sig frågan vad som är hönan och vad som är ägget. Inte bara acceptera att vederbörande har alla diagnoserna och sedan försöka behandla dem var för sig. (s. 260f)
Just diagnoser diskuteras ju ofta, inte minst i skolan. Ibland verkar det som om folk tror att en diagnos löser alla problem - det är ju bara det att två barn med adhd inte fungerar likadant. Precis som du och jag inte mår likadant eller behöver samma behandling bara för att vi båda råkar vara förkylda.


Är alla som anser sig sjuka verkligen sjuka? Är det en rättighet att bli sjukskriven bara för att man vill det? Vem ska avgöra - du, läkaren eller försäkringskassan? Eberhard problematiserar och tycker till.

Att just psykisk ohälsa ses på ett helt annat sätt än mer kroppsrelaterade sjukdomar påpekas flera gånger. Få skulle ställa en läkare ansvarig för att en patient med obotlig cancer dör men när det kommer till psykiatrin kräver vi nollvision. Alla ska botas. Inte heller skulle politiker lägga sig i vilken cancerbehandling som är bäst genom att "tycka" en massa saker men inom psykiatrin är det fritt fram.

En väldigt bra bok, på många sätt. Visst blir den emellanåt lite väl kategorisk men det uppfattar jag som en poäng från Eberhard. Att han sett många Woody Allen-filmer står också klart...
Jag tycker att fler borde läsa Normalt? då psykiska sjukdomar fortfarande göms bakom en massa hysch-hysch. Jag kan utan problem berätta att farmor har en hjärntumör men berättar jag att hon är bipolär backar folk. Psykoser på grund av missbruk kan vi hantera att folk får men inte "bara" för att de är sjuka.


Ett omfattande index i slutet gör att det är lätt att slå och leta i boken om det är något särskilt man är intresserad av. Den är så lättläst och tillgänglig att pärm-till-pärm-läsandet är närmast självklart men i efterhand är det väldigt bra att kunna leta och slå upp.

David Eberhard skriver i Normal? om den konststudent som lät sig bli inlagd och bältad - en händelse han var med och debatterade när det skedde. Här är en artikel på Newsmill där han tar upp det - och lite till.

Nu ska jag läsa om Ingen tar skit i de lättkränktas land. Får se om den dyker upp här så småningom.


söndag 22 juli 2012

Insnärjd - Gena Showalter




Insnärjd av Gena Showalter, originaltitel Intertwined (2009) är utgiven av Harlequin förlag 2012 och är den första delen i serien Intertwined.



Jag läser som sagt de flesta genrer och Harlequin ger ut väldigt mycket böcker som tar en kvart att läsa ut, perfekta på stranden. Jag kan inte påstå att jag har höga förväntningar när jag köper en Harlequinbok men ibland blir jag överraskad. Inte så mycket i det här fallet dock.

Boken handlar om sextonåriga Aden Stone som har fyra mänskliga själar i sitt huvud. De fyra har alltid funnits där och de ratar med Aden - som svarar. Problemet är att ingen annan kan höra dem och Aden därmed blir klassad som galen och har spenderat stor del av sitt liv på institutioner. De fyra själarna har olika talanger - en uppväcker döda vilket gör att Aden får slåss mot zombier när han passerar kyrkogårdar, en kan ta honom på resor i tiden, en ser framtiden och en kan låta Aden ta över andras kroppar.

Känns det inte som lite mycket paranomalt än? Vänta bara.

När boken tar sin början bor Aden i en liten stad hos en man vid namn Dan. Dan har öppnat sitt hem för trasiga killar som behöver någonstans att bo och någon som får dem att uppföra sig och tillsammans med Aden bor där ett antal andra. På en promenad i staden möter Aden Mary Ann, en flicka i hans egen ålder. När han är med henne tystnar själarnas röster i hans huvud, en obeskrivlig lisa för någon som alltid har fyra personer som tjatar, ger goda råd eller bara pratar i sitt huvud.

Genom sina märkliga krafter som Aden har tack vare själarna lyckas Aden övertyga Dan om att han ska få gå i vanlig skola för första gången - Aden har inte bara sitt rykte som galen i ryggsäcken, han är också väldigt våldsam och lättprovocerad och är ofta i slagsmål.

I skolan blir Aden och Mary Ann vänner och snart anslutens sig fler till dem. En varulv. En vampyr. Lite demoner. Några häxor jagar dem. Svartalfer likaså och det är lika bra att passa sig för feerna också. Ja, det spårar ur. Ordentligt.

Grundidén med en ung kille som hör röster i sitt huvud och blir behandlad som galen och farlig är bra. Det hade räckt med det men i spåren efter Twilight - som lyckades blanda vampyrer och varulvar utan att bli fånig - kommer det bok på bok som försöker sig på samma sak, men med lite till. Lite mer varulvar, lite fler vampyrer och gärna lite gudar och häxor för att göra det ännu mer spännande. Problemet är att det inte blir spännande, det blir larvigt.

En del författare verkar vilja visa att de är litterära och har läst massor med grekisk mytologi - eller Shakespeare för den delen, läs t.ex. Järnprinsessan som började som Harlequin-storpocket men nu säljs inbunden. Den serien är snäppet bättre än Insnärjd men fortfarande väldigt mycket Harlequin. Harlequin har å andra sidan ändrat karaktär sedan jag var yngre då alla böcker handlade om kvinnor med stora ögon och män med kraftig haka. Nu är det ganska mycket vampyrer, varulvar och tonåringar - en mix som förmodligen säljer hyfsat bra.
Att peta in så mycket referenser till myter och legender som möjligt har blivit vanligt men där vissa - som böckerna om exempelvis Percy Jackson - lyckas ganska bra misslyckas de flesta. En anledning tror jag är att man så gärna vill hitta en ny, egen förklaring till varför vampyrerna klarar solsken (Gena Showalters vampyrer klarar solsken om de är någorlunda unga) eller huruvida varulvar är födda som hamnskiftare eller om de måste bita någon... Gena Showalters lyckas inte övertyga mig om sin version. Inte blir jag tagen av hennes karaktärer heller, förmodligen för att hon försöker berätta så mycket på en gång. Trots att hon klämmer in så vansinnigt mycket i varje persons liv blir de platta och ganska tråkiga - även om Aden har sina poänger emellanåt.

Harlequinfanan - kärleken, å den kärleken! - hålls högt i boken, så som sig bör. Återigen ser man referenser till framför allt Twilight med kärlek mellan vampyr/människa och varulv/människa men det lyfter aldrig. Det är tonårskärlek, men inte Jellicoe Road-klass.

Språket har sina brister men det är svårt att veta om det är översättningen som gör det - många Harequin-böcker översätts väldigt fort och det är aldrig bra. Jag tror inte det är bara översättningen dock, jag tror att Gena Showalters dels försöker få det att låta som om det är tonåringar som tänker och pratar, dels att den är ganska simpelt skriven.

Rekommenderar jag boken? Ska du åka på semester och vill ha en lättläst bok till flygresan - visst, varför inte. Lämna den sedan på hotellet, brukar finnas små hyllor med böcker som folk lämnat kvar där man kan ta sig en ny för jag tvivlar på att du kommer läsa om den. Låt någon annan ta den med sig till stranden istället.

Kommer jag läsa de övriga delarna? Jag vet inte. Jag borde inte göra det för jag tycker inte att boken är bra men å andra sidan har jag väldigt svårt att släppa när jag väl börjat läsa och den här slutar mer eller mindre mitt i berättelsen. Å andra sidan igen klarade jag utan problem av att inte läsa färdigt House of Night-serien. Läste första två och stod inte ut längre så jag borde kanske blivit varnad för Insnärjd då det är House of Night-författaren Kristin Cast som på baksidan av boken säger "Så fort jag börjat läsa den här boken var jag fast. Otroligt!"
Otroligt var ordet - och det i överförd mening som i "icke troligt".




fredag 20 juli 2012

Jellicoe Road - Melina Marchetta



Jellicoe Road av Melina Marchetta är skriven 2006. Utgiven på X Publishing 2012. Melina Marchetta har skrivit en rad ungdomsböcker som kommit på många språk men tyvärr är inte särskilt många översatt till just svenska. Skulle tro att det kommer fler för det skriks ganska högt runt omkring - Jellicoe Road gjorde succé i Sverige långt innan den var översatt.




Jag blev tipsad att läsa Jellicoe Road av en annan boktokig kompis. Jag efterlyste YA- böcker, böcker skrivna för "Young Adults", och Melina Marshetta och framför allt Jellicoe Road kom högt upp på listan av tips. Jag läser de flesta genrer men är väldigt förtjust i ungdomslitteratur. Favoritförfattaren framför alla andra är Peter Pohl som ofta får just epitetet "Ungdomsroman" klistrad på sina böcker. Min tanke är att böcker som handlar om ungdomar får heta ungdomsromaner - oavsett vem som är den tänkta läsaren. Det gäller Hungerspelen likväl som nu Jellicoe Road och som sagt Peter Pohls böcker - vars böcker dessutom placeras på olika avdelningar på biblioteket vilket är
väldigt rörigt! Enligt mig är det ett ganska fånigt sätt att dela upp böcker på för om det är åldern på karaktärerna som avgör vem som borde läsa böckerna blir det jobbigt för alla pensionärer - så väldigt mycket böcker om äldre finns det inte...

Jellicoe Road handlar om sjuttonåriga Taylor som övergavs av sin mamma som elvaåring. Hon går på en internatskola och har precis blivit ledare för sitt elevhem. Parallellt med Taylors berättelse - skriven i första person - utspelar sig en annan historia. Frågan är vad den har med Taylor att göra och vilka den handlar om.

Mer än så tänker jag inte skriva om handlingen för det är bland annat alla lager i boken som gör den så fantastisk. Ja,fantastisk, för det är den. Den har blivit beskriven som ""en av de bästa ungdomsromaner jag någonsin läst" i Svenska Dagbladet och fått liknade recensioner från andra håll och jag förstår vad de menar. Är det den bästa bokjag någonsin läst? Nej, kanske inte men den ligger absolut på topplistan.

Melina Marchetta lyckas göra ungdomarna i Jellicoe Road levande. Bokens sista kapitel läser jag stortjutandes och glad över att inte vara bland folk. Det börjar som en ganska rörig historia - det är alltid rörigt när flera historier berättas parallellt och ännu värre när det är så fragmentariskt som här - och jag gillar inte alls Taylor. Hon är en väldigt trasig själ och trasiga själar har skydd. Det är svårt att tycka om personer som bygger murar, vilket Melina Marchetta måste vara medveten om när hon skrev och det blir många gånger böckers fall. Om jag inte känner med och identifierar mig med karaktärerna så är det svårt att riktigt gå in i boken. Taylor är, trots att det är hon som berättar, otroligt stängd och svår att komma inpå men liksom sker i levande livet kommer jag bit för bit att förstå vem Taylor är ju mer jag engagerar mig i henne.

Jellicoe Road hade kunnat bli bara en bok om unga människor på väg in i vuxenlivet med allt vad det innebär av förälskelse och "vem-är-jag-tankar" eller en pusselbok där hela läsningen går ut på att få veta "vem mördaren är".
Pusselboksbitarna finns där. Det röriga i början blir långsamt en helhet och man anar vad som komma skall. Anar men vet inte riktigt. Vilka är egentligen alla personerna i de historiska återblickarna? Personer som man känner lika starkt för som Taylor och de övriga i huvudberättelsen.

Jag tror att en av anledningarna till att Jellicoe Road är så bra är för att den är så realistisk. Radar man upp allting som händer skulle folk förmodligenn säga "Äh, så överdrivet! Så där mycket händer inte på ett ställe, med en person" men fundera ett varv till. Fundera på ditt eget liv och folk omkring dig och du inser att det gör det visst. Det röriga, fragmentariska gör sitt till för realismen för hur ofta är livet logiskt?
De bitska, rappa kommentarerna är fenomenala och gör kriget - japp, det är ett krig i boken! Ett långt sådant också, i år räknat - ruskigt underhållande.

Finns det då ingenting som inte är bra. Jodå, fast det jag stör mig på under läsningen reder upp sig mot slutet. Till och med katten - en passage i boken jag hade väldigt svårt för - får en förklaring och ett sammanhang. (Vilken katt?! tänker du som inte läst boken. Läs, så får du se!) Slagsmålen störde jag mig också på. De kändes regisserade, om man nu kan säga så om slagsmål som alldeles uppenbart är påhittade då de ju är i en roman. Fast återigen, det finns förklaringar!
Faktum är att boken är så späckad med symbolik och saker som hänger ihop att det blir lite svårt att ta till sig under läsningen - men det gör också att boken hänger kvar. Inte katten (sic!) kunde jag sova när jag läst ut den - och slutat gråta - nej, jag låg och funderade på alla personer - för de är ganska många - och hur de hörde ihop och var de passade in.

Problemet med en bok som är så uppmärksammad som Jellicoe Road är att man får skyhöga förväntningar. Jag var ganska besviken i början på boken och läste vidare mest för att jag har svårt för att lämna böcker jag en gång börjat läsa men också för att jag litade på min boktipsare. Jag är glad att jag litade på henne och jag hoppas att uppmärksamheten och alla jubelrop kring boken får alla andra att också ta sig förbi den första besvikelsen - för så här i efterhand kan jag inte alls förstå att jag var så negativ i början!

torsdag 19 juli 2012

Jakten på svenskheten - Qaisar Mahmood

Jakten på svenskheten är utgiven av Natur & Kultur 2012. Qaisar Mahmood har tidigare gett ut Small, medium eller large? Vägval för ett hållbart mångfaldssamhälle (2007) och har bland annat arbetat på Integrationsverket och Riksrevisionen. Han har också skrivit debattartiklar, exempelvis om fördelningen av röda dagar och hur man skulle kunna omfördela dem.

Boken köpte jag efter ett författarseminarium i Almedalen. Fredag kväll, efter centerns partiledare Annie Lööf hade premiärtalat, samlades en väldig massa personer i Almedalens bibliotek för att lyssna till ett författarsamtal med titeln "Vilka är våra idéer om svensk identitet?" Fredag kväll - slutet på veckan när många åkt hem - och salen var knökfull. Själv var jag tidig och satt långt fram, precis i mitten vilket gjorde att jag först efteråt såg hur många vi faktiskt var. Ämnet intresserar och fascinerar.




Moderatorn började med att presentera författaren Qaisar Mahmood och sedan förde de två ett samtal kring boken och kring vad svensk identitet är - om det ens finns.

Jag köpte boken efteråt - fick den signerad - och läste ut den ganska fort. Mycket av det som stod i boken hade avhandlats under författarsamtalet - ganska givet - men tankegångarna utvecklades och fördjupades i boken.

Så vad är det för bok? Jakten på svenskheten är delvis en repotagebok, delvis en roadmovie-bok - om den genren nu finns - men också en bok om författaren själv.
Qaisar Mahmood ger sig ut på en resa på sin motorcykel Lejonblod - namnet har den fått av hans döttrar - för att hitta kärnan i det svenska. Slutsatsen han drar - efter att ha besökt bland annat Karlstad, Malmö, Österlen och ett midsommarfirande i Dalarna är att kärnan - nöten - inte existerar utan att det istället är en lök, en lök med många lager, lager som ständigt byggs på.

Slutsatsen som sådan säger jag ingenting om, den kan jag absolut ställa mig bakom. Kultur och identitet är något som byggs på och förändras, liksom nationalitet. Just ordet nationalitet är något Qaisar Mahmood tycker vi borde använda mer och vara bekväma med. Jag förstår hans resonemang om att det är lite larvigt att hävda att det inte finns något "typiskt svenskt" förutom blonda, långa människor när det bara är att titta sig omkring (jag är inte blond men jag är definitivt svensk) och att säga att allting som är typiskt svenskt är negativt: svensken är introvert, osocial, "landet lagom" och Jante.

Det roliga är ju att så fort vi åker utomlands förvandlas vi till nötter (sic!) allihop och skuttar runt i små grodorna, äter Kalles kaviar och slåss för snuset - gärna väldigt icke-lagom nyktra...

Mitt problem med boken är framför allt att författaren inte mer aktivt söker upp folk. Han träffar i första hand vänner - och vänners vänner. Någon gång pratar han med en servitris och han lånar eld av andra MC-åkare - men just MC-åkarna kommer inte till tals gällande svenskheten utan där är identiteten som MC-åkare mycket viktigare, en identitet som Qaisar Mahmoood mycket passionerat beskriver.
Jag får veta väldigt mycket om hur det är att åka MC - hur det känns, hur man mår och hur man hälsar på andra MC-åkare - ett sätt att visa att man kan koderna och tillhör samma sfär. Kontrasten mot försöken att beskriva svenskheten är tydlig. Hur hälsar vi? Hur vet jag att det är en annan svensk jag möter? Vad är det som gör att jag är svensk? Hur vet jag att jag tillhör sfären "svensk" på det vis som Qaisar Mahmood så tydligt vet att han tillhör MC-åkarna? Är det trots allt det yttre - stället och MC´n som är det viktiga? Att det inte är det yttre som är det viktiga i svenskheten är han mycket tydlig med men hur är det i andra kulturer så som MC-åkandets? Han välkomnas som en i gänget när han har stället på sig samtidigt som han skriver att tack vare hjälmen med visir blir han inte dömd efter sitt utseende... Jag anar en paradox.

Nå, utseendet är inte det enda som förenar MC-åkarna. Det är känslan och vetskapen om just känslan. Känslan av att susa fram på motorvägarna i en betydligt mycket högre hastighet än den tillåtna, känslan av att vara fri. Vilken känsla beskriven svenskheten? Å andra sidan - måste det finnas en gemensam känsla för att man ska kunna bekänna sig till samma kultur? Jag tillhör massor med olika kulturer lik MC-åkarnas och jag vet inte om jag kan sätta en gemensam känsla på dem.

Qaisar Mahmood möter vad han beskriver som olika sorters svenskhet beroende på var han är. Just där man själv bor anser man att det är som svenskast och att det sättet man själv lever på - eller de runt omkring man har fördomar kring - lever som mest svenskt. Jo, för helt vill folk vara lite skönt osvenska. Att vara svensk är ju så tråkigt.

Jag ser inte boken som i första hand en jakt på svenskheten utan snarare som en jakt på Qaisar Mahmoods identitet - vilket är nog så intressant. Hans problemställningar är många gånger klokt formulerade och han drar teser i bevis genom historiska fakta. Allting håller dock inte rätt igenom. Något han själv upptäcker under sin resa är att de flesta har problem med att sätta ord på sin identitet. Vad är jag? Vem är jag? Vad tillhör jag?

Jag har pratat med många som har samma känsla som jag - snart kommer de avslöja mig som den bluff jag är. Jag upplever att Qaisar Mahmood skapar sig en identitet som utanför, inte att han de facto är det. Ja, hans utseende är långt ifrån den många skulle beskriva som "typiskt svenskt", liksom hans namn men som det flockdjur vi är vill vi desperat passa in i den grupp vi är i för tillfället och så fort vi byter miljö kommer det finnas saker som "avslöjar" oss som utbölingar.

Qaisar Mahmood har tatueringar på sina armar som går ut på att han är tillverkad - made in - Pakistan men skapad i Tensta. I slutet av boken reser han tillbaka till Tensta med en barndomskompis och de känner inte alls igen sig. Tensta är för dem främmande. Det är något de flesta upplever när de försöker åka tillbaka till barndomen - det man lämnat finns inte kvar eftersom ingenting är statiskt och det är en av bokens viktigaste poänger.

En annan är kritiken av integrationen - vid författarsamtalet skämtar han om att det enklaste vore att ge alla ett motorcykelkörkort för då får alla en identitet som håller dem samman. I dessa stycken är han lysande!

Någon riktig svenskhet hittar han inte, trots 900 mil på MC. Kan bero på att så mycket är just mil på MC, mötena är få. Att titta på folk som campar kan inte ge så många insikter - då är hans beskrivning av den egna barndomsupplevelsen som campare mycket intressantare. Qaisar Mahmoods tankar och reflektioner är desto fler och många gånger väldigt kloka. Det är få författare som skriver i den har genren, få som har den insikt som han besitter i och med sin bakgrund - uppväxtmiljö och arbete. Jag håller inte med i alla slutsatser han gör - vilket å andra sidan också är något han tar upp. I slutet listar han tio budord där det sjätte är "Svenskhet kan innebära olika saker för olika individer." Livet bygger på olika förutsättningar beroende på om man bor i Tensta eller på Ekerö men livet man lever kan vara svenskt oavsett.

Klippdockan på bokens framsidan är en illustration av detta - problemet är att vi fastnar i de yttre attributen igen.




Aftonbladet recenserar boken liksom Svenska Dagbladet.

onsdag 18 juli 2012

Geim av Anders de la Motte


[geim] av Anders de la Motte (2010) och den version jag läst är utgiven på Pocketförlaget 2011.

Anders de la Motte har varit säkerhetschef på ett internationellt it-företag och f.d. polis - numer är han författare på heltid. Böckerna säljs hela tiden till nya länder och SF har köpt filmrättigheterna till [geim]. Boken fick också Svenska Deckarakademins pris för Årets Debut.



Bokens omslag är galet snyggt.


HP åker tåg och hittar en telefon. Det kommer sms till mobilen som frågar "wanna play a game?" Ja det kommer faktiskt ett sms som vänder sig direkt till honom, med hans namn. Övertygad om att det är en kompis som driver med honom går han med på att spela - och får ett uppdrag.
Uppdragen blir svårare och svårare men HP får feedback via en sida där folk kommenterar hans insats och han själv kan se sig själv ur olika vinklar och peppad av detta fortsätter HP spela.

Det andra spåret i boken bärs av Rebecka Normén som är säpo-polis och sanslöst kontrollerad - men bär på mörka hemligheter. Någon vet dessutom vad det är som gömmer sig i hennes förflutna och verkar vara beredd att gå ut med det.
HP och Rebeckas liv är tätt sammanlänkande då de är syskon och Rebecka fått rädda upp HP´s trassel om och om igen. Men är det alltid Rebecka som räddar HP?
Rebecka och Hp dras djupare och djupare in i Spelets intriger och frågan är vem som spelar med vem.

HP (vars initialer hela tiden får mig att tänka på Harry Potter) är odräglig och hopplös och har i [geim] inte många drag som får mig som läsare att gilla honom alls vilket dessutom gör att jag förlorar intresset för honom. Jag bryr mig inte hur det går för honom. Samma sak med hans syster Rebecka - den totala motsatsen till HP. Hon är så platt beskriven att jag vill slita ut henne från sidorna i boken!
Bästa karaktären den konverterade vännen Mange - som är den minst platt beskrivna och därmed den mest intressante.

I övrigt då? Till att börja med stör jag mig på språket - dialogen. Det kan vara att det är skrivet, det gör sig kanske bättre som film eller som ljudbok men jag försöker höra stockholmskan i mitt huvud när jag läser och det stämmer inte. Det haltar. Jag kanske rör mig i fel kretsar. Vidare så är boken så full av filmcitat att jag ett tag funderar på om författaren antingen är sponsrad av IMDB.com eller kommer bli stämd av något av filmbolagen! Hela boken är skriven för att kunna bli ett filmmanus - vilket den också blir - men jag vill läsa en bok när jag läser, inte något annat. Det finns fler böcker som lider av samma sak och fler än jag jämför Geim med Jens Lapidus Snabba cash. De är onekligen väldigt lika i stilen.

Jag har haft förmånen att få träffa författaren live - mitt ex av [buzz] är signerat "till Christinas bokhylla" vilket är sanslös humor - alla som sett mina bokhyllor förstår skämtet, ska nog lägga upp bilder här.
När Anders de la Motte pratade och berättade gjorde han vad många gör när de sitter anonyma i chattrum och skriver sig snygga. Anders pratar sina böcker snygga - han gör dem intressanta genom att berätta hur han tänker. Tankarna bakom - tanken på vad vi gör för ett "gilla" på facebook och hur långt det kan driva oss är kittlande. Hur långt skulle du gå? Vilka kickar får dig att gå igång? Vad är det som gör att folk lägger ut sina liv på Facebook - och i bloggar - eller kliver in i Big Brotherhus?
Tanken på övervakningssamhället, Storebror ser dig - fast Storebror är inte den du tror det är... Hur övervakade är vi och av vem? Är någon den de utger sig för att vara? Vilken bild av en person kan vi lita på?

Det är det här som gör att jag vill läsa även den sista delen, [bubble] som kommer snart. Läs en intervju av Anders de la Motte innan du läser boken, exempelvis Dn´s eller Deckarhusets men han är bättre live.

Historien bakom, det som sitter kvar när boken är slut som gör uppföljaren värd att läsa och också varför jag faktiskt vill läsa om Geim. Ja, jag vill läsa om den, fast jag egentligen inte gillar någon av huvudpersonerna och stör mig på språket. Jag vill se vad jag missade när jag läste första gången.
Jag har förstått att man antingen tycker boken är toppen eller så gillar man den inte alls. Jag håller inte med. Jag gillar inte boken - som bok. Däremot gillar jag berättelsen den förmedlar, känslan som finns kvar. Jag vill ha böcker som stannar, som får mig att fundera. Jag tror att om man är ute efter ren underhållning så kan man välja att se boken som sådan och då förstår jag om man hamnar i svart/vitt-läge och älskar eller förkastar men ser man bakom orden och hittar berättelsen kommer man djupare och då spelar de störande momenten mindre roll - fast visst är det märkligt att kalla huvudpersonerna i en bok för "störande moment för berättelsen"!?




Baksidan av boken - lysande grepp att inte ha någon baksidestext - den finner man istället på insidan av pärmen.

söndag 15 juli 2012

Tusen gånger starkare - Christina Herrström


Tusen gånger starkare är skriven av Christina Herrström 2006. Jag har läst Månpockets upplaga från 2011 med extramaterial från filmen.
Christina Herrström har förutom exempelvis TV-serierna Ebba & Didrik (böcker från början) och Glappet skrivit bland annat Den hungriga prinsessan (2005).

Tusen gånger starkare nominerades till Augustpriset som bästa svenska ungdomsbok 2006 och blev filmad 2010. Lite kul för en politiker är också att se att Centerkvinnorna gett Herrström sitt "årets brytare-pris" för boken och filmen.




Boken är skriven i jag-prespektiv, från femtonåriga Signes synvinkel. Vad händer i en helt vanlig högstadieklass när det kommer en ny elev som inte följer de vanliga sociala koderna? Vad händer när tjejerna tar plats på samma sätt som killarna?
Sagas ankomst till klassen förändrar den invanda dynamiken och ställer allting på sin spets. Tusen gånger starkare säger titeln men Saga är bara jämlik. Allt det som Signe tyst inom sig reflekterat kring sätter Saga ord på. Det är inte rättvist att det är tjejerna som ska städa undan efter bildlektionen, det är inte ok att det alltid är bollspel på idrotten.

Saga är något av en superhjälte med sin verbala förmåga. Hon dimper ner i klassen, obunden och fri, ingen har några tidigare minnen av henne och hon kan själv forma vem hon vill vara. Lärarna uppmuntrar henne att hjälpa tjejerna att ta plats men upptäcker snart vilket "monster" de skapat då alla invanda mönster ställs på ändå.

Tusen gånger starkare är en viktig bok och absolut en jag skulle ha i klassrummet och tipsa mina elever att läsa. Det är också en fantastisk bok att ta avstamp i för diskussioner - ser det ut så här? Har vi det så här i vårt klassrum?
Det sorgliga är att svaret för det mesta är ja. Jag känner själv igen mig i lärarnas beteende och skäms över det. Jag känner dock också igen mig i Saga och Signe och flera av de andra eleverna. Den ende jag inte kan relatera till är nog Mimi och henne gäng för särskilt cool har jag aldrig varit...

Jag tror å andra sidan inte jag skulle ha boken som läsprojekt i en klass för det tar ett tag att komma in i den - det är mer en tankeställare än en ungdomsbok. Då fungerar filmen faktiskt bättre. Däremot skulle jag kunna tänka mig att använda vissa avsnitt i boken för läsning och diskussion. Boken har brister så som Sagas "superhjältighet" och sterotyperna - lärare och elever är ganska platt beskrivna och utifrån mallar. Å andra sidan är det också bokens styrka då den så tydligt har en agenda. Christina Herrström har inte skrivit en bok för hängmattan, hon har skrivit en bok för lärarrummet och köksbordet. Den ska diskuteras och omvandlas till var och ens verklighet, inte bara läsas och glömmas.
Det sociala spelet och koderna är något Christina Herrström behärskar och kan förmedla - det syntes i både Glappet och Ebba & Didrik. Skämskudden åker fram emellanåt och inte på grund av att innehållet är dåligt utan för att det är för nära verkligheten. Det finns inget rosenskimrande att gömma sig bakom utan bara rå, klar och kall verklighet.

Saga är som sagt en superhjälte och kommer också ur situationen som sådan som en superhjälte. När allting går åt pipsvängen "räddas" hon av ett barnhem i Afrika som hennes pappa ska bygga upp. Tjoff - så är Saga borta och kvar är Signe och resten av klassen som ska försöka komma vidare och framåt. Mycket blir också status quo - den som man ser förändras är Signe. Eller gör hon det egentligen? Signe beskriver sig själv som hon var när hon var yngre. När hon skrattade högt, sjöng och lekte. Saga plockar fram den Signe som funnits där hela tiden men inte vågat ta plats. Hon tar fortfarande inte plats, hon är fortfarande blyg och rädd "Men jag blev mindre sårbar" (s 210). Hon har ett mål och en plan. Hon vågar åtminstone inför sig själv vara den hon är och det är inte det sämsta.

lördag 14 juli 2012

Appetite för destruction - sex, droger & Guns N´Roses av Steven Adler



Appetite for destruction - Sex, droger & Guns N´ Roses är skriven av Steven Adler, trummis i originaluppsättningen av bandet, tillsammans med Lawrence J. Spagnola och utgiven 2010. Originaltiteln My Appetite for Destruction - Sex, Drugs & Guns N´ Roses. Jag har läst pocketupplagan från 2012, utgiven på Pocketförlaget.




Bandmedlemmarna i GnR radar upp sig och skriver om tiden som världens då hetaste rockband, vägen dit och tiden efter. Slash har skrivit sin version (kanske ska skriva om den någon gång, den är läst och står i bokhyllan) och Duff McKagan har sin (den har jag däremot inte läst. Än.) Jag har också läst Welcome to the Jungle : legenden om Guns N' Roses av Stephen Davis - en bok där det märks att ingen av bandmedlemmarna är med och som dessutom är uselt översatt - kommer kanske också dyka upp här så småningom. Den version alla väntar på är givetvis Axl Roses och jag tror nog den kommer - men inte än. Det är intressant att ha de andra böckerna i bagaget när man läser Adlers bok för många historier är lika - näst intill identiska - andra bara ur en annan synvinkel och ytterligare andra helt och totalt en annan historia.

Steven Adler har onekligen valt rätt titel på sin bok - även om flera av GnR låter hade kunnat passa in på hans destruktiva liv. Han beskriver i boken hur han redan som barn var "en vild, galen och jävligt strulig unge, född motvals." (s 16) och sprakades ut hemifrån som elvaåring. Han bodde sedan delvis hemma hos sin mormor men sparkades ut därifrån med jämna mellanrum. I samma veva började han röka på och bestämde sig för att bli rockstjärna. I skolan träffade han Saul Hudson som så småningom skulle bli känd som Slash och de började spela - Slash på gitarr, Adler på trummor.

Så småningom bildas då bandet som mer eller mindre vände upp och ner på rockvärlden.
Det går inte att ta miste på Adlers passion för bandet, för musiken, för att stå på scenen. Alla som sett GnR - ta vilken video som helst - vet att Adler ständigt hade ett stort leende i ansiktet bakom trummorna och det leendet finns med i boken. Gång på gång återkommer han till hur mycket han älskar grabbarna och bandet och han inte bara låter insinuera utan skriver i klartext att han fortfarande hoppas på en återförening. Hans sätt att skriva om Slash är också väldigt fint och med en genuin känsla.

Något annat som också är med hela tiden är bitterheten över att ha blivit sparkad. Ja, nu är ju alla utom Axl Rose borta från GnR men Adler rök först. Läser man Slash version berodde det på att han tappade kontrollen, blev mer och mer beroende av droger och helt enkelt inte var pålitlig längre. Adler själv menar att han visserligen tog på tok för mycket droger men att grunden till att han blev bortplockad mer berodde på att Axl och han inte drog jämt - eller snarare, att Adler var den ende som vågade säga ifrån när Axl förvandlades till en diva. Även här är det Slash som framkallar mest känslor - sveket från barndomsvännen är det Adler tar hårdast och trots att just Slash återkommer många år senare för att få Adler på fötter lyser stora stycken i boken av stora VARFÖR. Varför ställde sig inte Slash på Adlers sida mot Axl, varför lät vännen honom skriva på kontraktet där han avsade sig alla rättigheter, varför lät Slash Adler falla? Svaret för oss utanför ter sig kanske tydligt - Slash själv satt hårt fast i drogernas grepp. Det är svårt att veta hur mycket Slash och övriga i bandet gjorde för att rädda upp situationen innan det gick så långt att man gjorde sig av med Adler.

Många ord går åt till att beskriva hur fantastiskt mycket sex Adler - och de övriga - haft och hur enkelt det var. Låten Its so easy handlar om just det och stämmer Adlers minnesbilder - och de är onekligen väldigt lika exempelvis Slash - så är det tur att GnR var stora före HIV och AIDS bred ut sig... De för inte historien framåt utan känns som något som ska finnas med i en bok om en rockstjärna - lite som titeln antyder.

Mina favoritdelar i boken handlar om musiken och hur det växte fram, vad låtarna handlade om och hur allting vävdes ihop. En av de saker som gjorde GnR så stora var deras texter som förutom att vara ganska roliga emellanåt (I use to love her, but I had to kill her...) också beskrev bandets - och då framför allt Axls, som ju skrev texterna - tillvaro.

Att följa Steven Adlers väg ner till botten är jobbigt. Det är skitigt och det är äckligt och samtidigt fascinerande. Gång på gång tar han på sig fullt ansvar samtidigt som en ton av "alla gjorde så, varför skäller alla bara på MIG" finns där. Frågan infinner sig också - hur kan han minnas allting!? Med sin sönderknarkade hjärna, två hjärtattacker och en stroke borde synapserna och allting som har med funktion och minne att göra ha en del svårigheter att samarbeta... Nu är väl ingen så naiv att man tror att en självbiografi är ett stycke ren sanning. Det finns ingenting objektivt i en självbiografi och utan frisera, lägga till och dra ifrån skulle det inte gå att skriva. Att försättsbladet säger att alla händelser är verkliga - inga har hittats på - betyder inte att inte saker och ting förskönats eller för den delen överdrivits. Därmed inte sagt att den inte har ett värde som tidsdokument och som källa.

Ibland låter Adler nästan stolt över sitt missbruk. Att han nu ska vara någorlunda drogfri är toppen men frågan är hur "någorlunda" det är. Han beskriver upprepade tillfällen där han sagt sig vara drogfri men varit långt ifrån så, frågan är om han efter så många år lyckats ta sig ur det eller om det är ytterligare en försköning. Han deltog i Dr Drews realitysåpa där kändisar med drogproblem rehabiliterades i TV och skulle vara med i säsong två men sabbade det hela genom att vara påtänd. Det säger ganska mycket.

Steven Adler tillhör GnR och ska det till en återförening ska han sitta bakom trummorna. Som bok betraktad är den en rolig läsning om man gillar GnR
och vill ha lite mer, eller om man som jag tycker om biografer. Det är dock ingen "måsteläsning" och ingenting jag kommer läsa om men helt ok som hängmatteläsning
.




Baksidan av pocketupplagan.